Vastuulliset ja ekologiset joululahjat: 20 ideaa ūüéĀ

Joulun kuuluisi olla rauhoittumisen aikaa, rentoutumista perheen tai läheisten kanssa ilman stressiä ja suorittamista. Kaiken muun tulisi olla toissijaista, niin kodin siisteyden, ruoanlaittoon käytetyn panostuksen ja ajan kuin myös lahjojen. Niin, ne iänikuiset joululahjat, jotka monelle aiheuttavat painetta heti lokakuusta alkaen, kun joulusesonki valloittaa marketit ja katukuvan.

Vaikka itse toivoisin maailman olevan menossa suuntaan, jossa lahjojen merkitys pienenisi vuosi vuodelta pienemmäksi, ei merkkejä sellaisesta toistaiseksi ole näkyvissä. Siispä nyt kannattaakin keskittyä siihen, millaisia lahjoja antaa. Tarviiko lahjan olla esimerkiksi pikamuotia tukeva ja ilmastokriisiä vauhdittava vaatelahjakortti, vai voisiko se olla jotain sellaista, mistä maapallomme kantokyky ei kärsisi?

Yksi kysymys on tietenkin käytetyt lahjat - saako niitä antaa vai ei? Ylen vuonna 2022 tuottaman kyselyn mukaan jopa 78% vastaajista oli sitä mieltä, että käytetty tavara on hyvä lahja. Ja vastuullisia lahjoja on niin paljon muitakin, eli ihan jokaiselle on varmasti keksittävissä lahja, joka kestää tarkkailua myös ilmastonäkökulmasta.

Muistakaa, että lahjansaajilta voi ja kannattaakin kysyä, mitä he lahjaksi toivoisivat! Mielestäni tavaralahja on vastuullinen silloin, kun sen saajalla on sille oikea halu ja tarve. On myös erittäin okei varmistaa, mitä mieltä läheiset ovat vaikkapa käytetyistä lahjoista. Kaikille ne eivät välttämättä ole okei, ja se mielipide heille suotakoon!

Jotta tästä postauksesta olisi myös konkreettista hyötyä, niin listataan vielä loppuun 20 parasta ideaa vastuullisista ja ekologisista joululahjoista. Moni näistä lahjoista ei vaadi rahallista panostusta, joten vinkkejä löytyy myös pienen budjetin lahjoihin.

1. Lahjakortti vintagekauppaan

Ensimmäinen vinkki onkin tosi obvious. Lahjakortteja saa ostettua meidän verkkokaupasta valitsemallaan summalla, ja lahjasesongin kunniaksi ne ovat -15% alennuksessa! Olen varma, että tämä lahja olisi erittäin mieluisa kaikille vastuullisen muodin ystäville, hiilijalanjäljeltään niiin paljon parempi, kuin pikamuotiketjun lahjakortti.

Lahjakortteihimme pääset tästä

Ja koska variaatiota vintagekentältä löytyy myös eri tyyleihin, haluan vinkata myös muutaman kollegan verkkokaupasta, joista kaikista takuulla saa myös lahjakortteja, vähintäänkin erikseen pyytämällä! Tsekkaa siis ainakin nämä: Vintage-Matti, Niin Mua, Best from the past ja Vintage magasinet. Sisustuksesta kiinnostuneelle toimisi varmasti lahjakortti Menderaan.

2. Käytetty tavara Torista

Tori on ihan huippu kauppapaikka, ja mikä parasta, sieltä löytää usein myös täysin uudenveroisia tuotteita, monesti jopa alkuperäisessä pakkauksessaan! Jos läheisesi on toivonut lahjaksi esimerkiksi tiettyä Marimekon laukkua taikka astiaa jostain tietystä sarjasta, kannattaa niitä ehdottomasti metsästää Torin kautta. Toriin saa myöskin hakuvahdin, jolloin omaa aikaa ei tarvitse käyttää sivuston päivittelyyn.

3. Syötävä lahja

Meidän oman instagramkyselyn mukaan halutuin lahjatoive oli itsetehty lahja taikka syötävä lahja. Ja onko ihmekään, kukapa ei pitäisi esimerkiksi itsetehdystä kuivakakusta tai pataleivästä! Vaihtoehtoja syötäviin lahjoihin on ihan miljoonia, kuin myös siinä, kuinka paljon aikaansa haluaa käyttää lahjan valmisteluun. Kiireinen voi valita jonkun herkun suoraa kauppahallista tai ihan vaikka marketin premium valikoimasta.

4. Pala ikimetsää

Luonnon perint√∂s√§√§ti√∂lt√§ voi ostaa lahjakortteja 5 ‚ā¨ - 100 ‚ā¨ hintaan. Lahjakorteilla ker√§tyill√§ varoilla suojellaan ikimets√§√§ taikka suota.

5. Lahja eläimille

Aineettoman lahjan voi antaa myös eläinten hyväksi, Animalian sivuilta löytyy eri suuruisia lahjakortteja eläinten oikeuksia tukevaan työhön.

6. Huonekasvi

Hyvin hoidetut huonekasvit ilahduttavat vuosia, niistä jää myös ihana muisto lahjan antajasta!

7. Taidelahja

Taidelahjoja löytää esimerkiksi taidealan opiskelijoiden järjestämistä joulumyyjäisistä. Toinen hyvä vaihtoehto on tilata teos joltain tuntemaltaan harrastelijalta tai artistilta!

8. Huonekalun entisöinti

Onko läheiselläsi huonekalu, joka kaipaa entisöintiä tai esimerkiksi verhoilua? Anna lahjaksi huonekalun uusi elämä! Itse olen saanut lahjaksi isovanhempieni sohvan uudelleen verhoiltuna, muistelen tätä lahjaa aina lämmöllä.

9. Siisti koti

Kukapa ei rakastaisi saapua puhtaaseen kotiin! Lahjakortin kodinsiivoukseen voi ostaa niin siivousalan yritykseltä, taikka tehdä lahjakortin omaa siivouspalvelua varten. Lahjakortti voi sisältää esimerkiksi ikkunoiden pesun taikka koko kodin perusteellisen siivouksen.

10. Kirje

Sykähdyttävimpiä lahjoja ovat usein henkilökohtaiset ja intiimit jutut, kuten kirjeet! Kerro perheenjäsenelle tai ystävällesi kirjeessä, mitä yhteisiä muistojanne vaalit sydämessäsi tai miksi rakastat heitä niin paljon. Hyvä esimerkki siitä, että ihanaan lahjaan ei tarvitse käyttää rahaa!

11. Leffaliput

Klassikkolahja, joka toimii kaikille. Persoonallisemman lahjasta tekee se, jos suunnittelet elokuvahetkestä yhteisen sinulle ja lahjan saajalle. Mukaan voi kuulua myös vaikkapa drinkit elokuvat jälkeen.

12. Yhteinen illallinen

Illallisen voi antaa lahjakorttina ravintolaan taikka tarjota omia ruoanlaittopalvelujaan. Ehkä vanhempasi arvostaisivat, jos kokkaisit heille kolmen ruokalajin illallisen?

13. Merkityksellinen kirja

Kirja on lahja, jonka voi hyvin antaa myös käytettynä! Antikvariaatit ovat täynnä hyvin säilytettyjä kirjoja - klassikoita, uutuuksia, lastenkirjoja, tietokirjoja.. Huomion arvoista on kuitenkin myös se, että kirja-alan kriisin aikana voi olla hyvä idea tukea alaa uuden kirjan ostamisen muodossa.

14. Korjaamispalvelu

Ompelutaitoinen voi tarjota osaamistaan läheisilleen - tarjoudu korjaamaan läheisesi rikkinäiset vaatteet! Lahjakortti voi sisältää esimerkiksi kolmen vaatteen korjaamistyön, oli se sitten napin ompelua, reiän paikkaamista tai housujen lahkeiden lyhentämistä.

15. Palvelus

Oli omat taitosi sitten mitä tahansa, voi ne valjastaa lahjaksi! Jos olet hyvä järjestelijä, tarjoudu järjestelemään ystäväsi keittiönkaapit taikka vaatekaappi, jos viihdyt lasten kanssa voit tarjota apua lastenhoitoon jne.

16. Museokortti

Museokortti on klassikkolahja taiteen ja kulttuurin ystävälle! Lahjakortilla pääsee yli 370 kohteeseen ympäri Suomen.

17. Hemmottelulahjakortti

Hierontaan, kasvohoitoon, kampaajalle tai vaikka kelluntaan!

18. Villasukat

Olen puhunut tästä useiden ystävieni kanssa, ja olemme tulleet siihen tulokseen, että villasukat on aina lahjojen kärkikastia! Villasukat voi neuloa joko itse tai ostaa valmiina. Usein itsepalvelukirppiksiltä löytyy vähintään yksi pöytä, jossa on jonkun itse neulomia sukkia myynnissä!

19. Elämyslahjakortti

Jos haluat tarjota läheisellesi jotain uutta ja jännittävää, on elämyslahjakortti hyvä valinta! Tähän kategoriaan kuuluu esimerkiksi valokuvauspalvelut, urheiluaktiviteetit, teatteri- tai keikkaliput sekä reissut lähikaupunkiin.

20. Soittolista

Jos läheisesi rakastaa musiikkia, kuratoi hänelle soittolista! Soittolistalle voi kehitellä myös teeman, esimerkiksi yhteisistä muistoistanne muistuttava musiikki, jonkun tietyn vuoden biisit tai kokonainen soittolista uutta musiikkia, josta läheisesi voisi pitää.

Ihanaa ja paineetonta joulunaikaa! ‚̧ԳŹ