Kestävien valintojen vuosi 2020

Uusi vuosi, taas uusi mahdollisuus olla parempi ihminen!

Ihanaa alkanutta vuotta 2020, toivottavasti se on kohdellut hyvin. Uudenvuodenlupaukset ovat ehkä vähän passé, tuoden lähinnä mielikuvan liian korkealentoisesta tavoitteesta, joka lopulta rikotaan jo ennen ensimmäisen kuukauden vaihtumista. Ajatus lupausten takana on kuitenkin kaunis: tarkastellaan omaa käytöstä ja halutaan toimia paremmin. Yleensä lupaukset liittyvät omaan tai muiden hyvinvointiin, näille pohdinnoille olisi varmasti tilaa ihan jokapäiväisessä elämässä.

Vuosi 2019 jää monelle mieleen ilmaston lämpenemisen ympärillä velloneesta keskustelusta. Vaikka teema oli näkyvästi esillä koko vuoden ilmastosopimuksien ja lakkojen muodossa, jää ilmastopuhe kuitenkin valitettavasti monilta osin puheeksi. Lentojen määrä kasvoi miljoonalla, pikamuotiketjut tekivät myyntiennätyksiä ja globaalisti lihansyönti on edelleen kasvussa, vaikkakin Suomessa voimme olla ylpeitä sen kääntyessä ensimmäistä kertaa laskuun. Jos vuosi 2019 oli puheen vuosi, olkoon 2020 täynnä tekoja.

Näin isoja asioita on vaikea ottaa yksilön harteille, eikä se ole tarkoituskaan. Jokaisen teoilla on kuitenkin vaikutus, tiedämmehän, mitä pienistä puroista lopulta syntyy. Jos vuodenvaihde on paikka parantaa käytöstään oman ja lähimmäistensä vuoksi, olisi tekojen ehdottomasti syytä keskittyä ilmastoon ja kestävään elämäntapaan, sillä se on asia, joka koskettaa meistä jokaista. Kuluttamisen ympärillä kyse on nimenomaan vääristyneistä kulutustottumuksista, eli ylikuluttamisesta. Jatkuva jauhaminen aiheen ympärillä saattaa kuulostaa puuduttavalta ja itsestäänselvältä, siitä huolimatta on supertärkeää pitää aihe pinnalla ja puhua, puhua, puhua.

"Jokaisen teoilla on kuitenkin vaikutus, tiedämmehän, mitä pienistä puroista lopulta syntyy"

Itse monenlaiset kulutusvaiheet läpikäyneenä olen löytänyt hyvin yksinkertaisen kaavan kulutuksen rajuun vähentämiseen: älä käy vaatekaupoissa. Älä seuraa kestämättömään kuluttamiseen kannustavia sometilejä. Älä kuuntele ulkopuolisia viestejä siitä, mitä milloinkin tarvitset ollaksesi onnellinen. Onnellisuuteni on kasvanut sitä mukaan, mitä enemmän opin kuuntelemaan sisäistä ääntä ulkoisen sijaan.

Ajatukset paremmasta vuodesta ja kestävistä valinnoista on helppo kääriä myös simppeliksi uudenvuodenlupaukseksi. Lupaa olla käymättä pikamuotiketjujen liikkeissä, lupaa ensisijaisesti etsiä tarvitsemasi käytettynä. Lupaa pysähtyä miettimään jokaisen mielihalun kohdalla, mistä ostamisen tarve oikeasti kumpuaa. Pohdi lentämistäsi, voisitko esimerkiksi aloittaa lentolakon tai edes vähentää? Et tule olemaan täydellinen, joten älä lannistu tai luovuta, jos lupauksesi eivät toteudu sataprosenttisesti. Jaa oivalluksiasi muille ja aloita keskusteluja aiheesta. Muista, että olet tärkeällä asialla: ilmastoteot ovat meidän kaikkien asia.

Tänä vuonna me lupaamme jatkaa toimintaamme ja kehittää sitä entistä paremmaksi, jotta sinun olisi helpompi tehdä kestäviä valintoja arjessasi. Jokainen kierrätetty tuote on voitto ja askel oikeaan suuntaan. Jatketaan maailman muuttamista, yksi vaate kerrallaan.