Vaatteen arvo

Paljonko vaate saa maksaa? Onko käytetyllä enää mitään arvoa?

Uusi pari farkkuja, valmistukseen käytetty noin 10 000 litraa vettä, mikä vastaa ihmisen 17 vuoden juomaveden tarvetta. Raaka-aineiden lisäksi valmistusprosessiin kuuluu suunnittelu- sekä valmistustyö. Kuluttaja maksaa tuotteesta 80 €, käyttää farkkuja muutaman kerran ja laittaa ne eteenpäin. Farkkujen kunto on erinomainen. Paljonko seuraava ostaja on valmis maksamaan tuotteesta? Ehkä 8 €, onhan tuote kuitenkin käytetty. Jos lapussa on hyvin brändätyn merkin logo, ehkä enemmän. 

Mennään syvemmälle. Kuluttaja ostaa uudet farkut kaupasta. Kotona hän huomaa, että koko onkin väärä. Farkut ovat käyttämättömät ja ne voisi hyvin palauttaa liikkeeseen. Kuluttaja kuitenkin ajattelee pääsevänsä helpommalla, jos myy väärän kokoiset farkut eteenpäin. Hintalappu on vielä paikallaan, ja siinä lukee 50 €. Facebookin kirppisryhmässä kukaan ei kuitenkaan halua maksaa tuotteesta sitä hintaa, koska sen arvo on tipahtanut sillä sekunnilla, kun farkut on kiikutettu ulos liikkeestä. Joku tarjoaa ehkä 40 €, koska hänhän voisi vain kävellä kauppaan ja ostaa samat farkut täysin uutena, samalla hinnalla. 

Eikö tämä koko kela tunnu vähän väärältä? Aikana, jolloin jokaisen pitäisi laittaa kulutuksensa suurennuslasin alle ja tehdä osansa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Miksei käytetyllä tuotteella ole mitään arvoa, vaikka se on ominaisuuksiltaan uudenveroinen? Sen valmistukseen on tuhlattu runsaasti luonnonvaroja, mikä otetaan huomioon vain silloin, kun tuote on uusi. Kuka tämän mielikuvan on luonut ja ketkä siitä hyötyvät? Hyötyjä ei ole ainakaan maapallomme, joka on ihmisten vääristyneiden halujen ja tottumusten takia ottanut isoja osumia ja menettänyt asioita, joita emme tule koskaan saamaan takaisin. 

Mitä tapahtuisi, jos alkaisimme jälleen arvostaa vaatetta sen koko elinkaaren ajan, eikä vain silloin, kun se on uusi. Väitän, että harva hyvinvointivaltiossa elävä ihminen tarvitsee parin euron vaatteita. Halvat hinnat luovat mielikuvaa siitä, ettei tuotetta tarvi huoltaa ja arvostaa. Välillä on hyvä pohtia, ostaako asioita vain siksi, että ne ovat halpoja. Käytetyn tuotteen valitseminen on ekoteko, olisiko aika antaa sille uutuutta korkeampi arvo?